Toimiiko suuvesi ja miten sitä käytetään oikein?

[ad_1]

Olemme kaikki nähneet suuvesimainoksia, joissa iloiset näyttelijät käyttävät suuvettä plakkia, bakteereita, reikiä ja muita ei-toivottuja vieraita vastaan. Lopputulos? Häikäisevä hymy ja terve suu. Tai niin ne mainokset kertovat meille. Toimiiko suuvesi? Lyhyt vastaus on kyllä. Mutta kaikki suuvedet eivät ole samanlaisia. Saatavilla on erilaisia ​​suuvesiä, jotka kohdistuvat erilaisiin hampaiden terveysongelmiin pahanhajuisesta hengityksestä ientulehdukseen.

Seuraavaksi perehdymme suuveteen, sen toimintaan, saatavilla oleviin erilaisiin suuvesityyppeihin ja siihen, miten se voi parantaa suuhygieniaasi. Lue täydellinen yleiskatsaus tai siirry osioon, josta haluat lisätietoja.

Mikä on suuvesi?

Aloitetaan perusasioista: mitä suuvesi oikein on? Ja miten suuvesi toimii? Suuvesi, jota joskus kutsutaan myös suuvedeksi, on nestemäinen suuhuuhteluaine, joka auttaa puhdistamaan suuta, ikeniä ja hampaita. Useimmissa suuvedissä on antiseptinen aine, joka tappaa suussa, ikenissä ja hampaissa elävät bakteerit.

Useimmat kaupallisesti saatavilla olevat suuvedet sisältävät seuraavia ainesosia:

  • Pesuaineet: Pesuaineet auttavat poistamaan ruokajätteet ja irrottamaan hampaisiin tarttuvaa plakkia.
  • Alkoholi: Suuveteen tarkoitettua alkoholia käytetään tappamaan bakteereita, jotka voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä tai reikiä. Alkoholittomassa suuvedessä on muita antimikrobisia aineita alkoholin tilalla.
  • Säilöntäaineet: Säilöntäaineet auttavat pitämään suuveden tuoreena ja estävät bakteerien lisääntymisen suuvedessä.
  • Maut: Makuaineita lisätään makua ja väriä varten.
  • Vesi: Vesi on yleensä lisätty alkuaine, koska se toimii liuottimena muille suuveden aineosille.

Mitä hyötyä suuvedestä on?

Vaikka harjaus ja hammaslangan käyttö auttavat poistamaan ruokajätteet ja plakin, suuvesi voi olla lisäväline suuhygienia-arsenaalissasi. On kuitenkin olemassa pari varoitusta, jotka sinun tulee ymmärtää ennen suuveden käyttöä. Katsotaanpa etuja ja haittoja alla.

Voitot

Raikastaa hengitystä: Suuvesi voi tehdä suustasi raikkaamman ja poistaa viipyvän kahvin hengityksen. Monet suuvedet sisältävät piparminttua ja muita makuja, jotka jättävät hengityksesi tuoreelta.

Se voi vähentää plakkia ja ientulehdusta: Suuvesi, erityisesti antiseptinen suuvesi, auttaa vähentämään suussa olevien bakteerien määrää, jotka voivat johtaa hammasongelmiin.

Suojaa reikiä ja hampaiden reikiintymistä: Tämä pätee erityisesti, jos käytät fluoripitoista suuvettä. Suuvedessä käytettynä fluori yhdistyy syljen kanssa vahvistaen hampaita ja auttaa suojaamaan niitä plakilta ja sokereilta.

Haittoja

Kuivuminen: Jos sinulla on suun kuivuminen, alkoholia sisältävät suuvedet voivat kuivata liikaa. Valitse sen sijaan alkoholiton lajike.

Ärsyttää: Jos käytät alkoholipitoista suuvettä, neste voi ärsyttää herkkiä kohtia, kuten suussa olevia syöpähaavoja tai muita haavoja. Jälleen, jos sinulla on tuntemuksia tai haavoja suussasi, on parasta valita alkoholiton suuvesi tai saada suositus hammaslääkäriltäsi.

Peitä pahanhajuisen hengityksen todellinen syy: Vaikka suuvesi voi tarjota mintun raikkaan tunteen suussasi, se ei kohdista pahanhajuisen hengityksen todellista syytä. Ainoa tapa varmistaa, että sinulla on helmenvalkoinen ja terve hymy, on harjata, käyttää hammaslankaa ja käydä säännöllisesti hammaslääkärissä. Suuvesi voi tuudittaa sinut väärään turvallisuuden tunteeseen, koska se tarjoaa “puhtaan” tunteen. Muista kuitenkin, että suuvesi voi poistaa kahvin hengityksen, mutta se ei ole ihmelääke pahanhajuisen hengityksen syihin.

Suuveden tyypit

Nykypäivän kuluttajilla on monia suuvesivaihtoehtoja. Mutta kaikki suuvedet eivät ole samanarvoisia. Olemme koonneet luettelon yleisimmistä suuvesityypeistä ja siitä, mitä ne voivat tehdä suun terveydelle oikein käytettynä muiden hyvien tapojen, kuten harjauksen ja hammaslangan päivittäisen käytön ohella.

Virkistävä yleinen hengitys

Kukaan ei halua pahanhajuista hengitystä ja hauskaa suuta, minkä vuoksi virkistävät suuvedet ovat suosittu valinta. On silti hyvä idea valita hengitystä raikastava suuvesi, joka sisältää antiseptisiä ainesosia, joten pidä se mielessä, kun vertailet etikettejä.

Suuvesi ientulehdukseen

Jos sinulla on ientulehdus tai muita ienongelmia, voit saada suuvettä iensairauksien torjumiseksi. Jälleen kerran suuvesi ei yksin ratkaise ienongelmia. Johdonmukainen ammattimainen hammashoito on tärkeää perusasioiden, kuten harjauksen ja hammaslangan käytön, lisäksi. Tämä pätee erityisesti, jos huomaat yhtäkkiä punaisia ​​tai ärtyneitä ikeniä, verenvuotoja tai jos ikenet irtoavat hampaistasi.

Suuvesi herkille hampaille

Ei ole hauskaa käsitellä herkkien hampaiden sykkivää kipua. Herkille hampaille tarkoitetun hammastahnan lisäksi voit hankkia myös erityisesti herkille hampaille suunnitellun suuveden. On tärkeää valita alkoholiton suuvesi, koska alkoholi voi aiheuttaa ärsytystä tai kipua, jos sinulla on herkkyysongelmia.

Useimmissa tapauksissa hampaiden herkkyys johtuu hammaskiilteen eroosiosta, joten fluorillinen suuvesi voi olla hyvä vaihtoehto, sillä se voi auttaa hampaiden uudelleenmineralisoinnissa.

Suuvesi valkaisuun

Kosmeettisen suuveden suhteen valkaiseva suuvesi on erittäin suosittu. Mutta toimiiko valkaiseva suuvesi? Valkaiseva suuvesi sisältää valkaisuainetta, yleensä vetyperoksidia, joka valkaisee hampaitasi. Ja vaikka tämäntyyppiset suuvedet voivat auttaa vaalentamaan hampaitasi, vetyperoksidi voi vahingoittaa hammaskiillettä.

Etsi suuvettä, jossa on vähemmän vetyperoksidia mahdollisten vaurioiden minimoimiseksi. Tai ravista valkaisevaa suuvettä lyhyemmän aikaa hampaiden näkyvyyden vähentämiseksi.

Fluorillinen suuvesi

Fluorisuuvesi voi auttaa suojaamaan hampaita reikiintymistä, reikiä ja muita huonon hampaiden terveyden merkkejä vastaan. Vahvistaako fluoripitoinen suuvesi myös hampaita? Kyllä, tämäntyyppinen suuvesi voi auttaa remineralisoimaan hampaitasi tehden niistä vahvempia ja vähemmän huokoisia. Fluori voi olla myös osa hammastahnan ainesosia, ja sitä voi olla myös vesijohtovedessä. Nämä tiedot huomioon ottaen on tärkeää, että et syö mitään, koska liiallinen fluori voi olla myrkyllistä.

Toimiiko suuvesi? Joo. Mutta jotkut ovat parempia kuin toiset.

Muista etsiä suuvesiä, jotka on hyväksynyt American Dental Association (ADA). ADA-hyväksyntämerkki tarkoittaa, että tuote täyttää turvallisuus- ja tehostandardit. Saat lisätietoja osoitteesta ADA.org.

Tässä on joitain parhaita suuvesivaihtoehtoja:

  • Paras yleinen suuvesi: Therabreath Fresh Breath suuhuuhtelu
  • Paras ikenien lamaan: Natural Dentist Healthy Gums -suuvesi
  • Paras fluoridi suuvesi: Toms Main Whole Natural -suuvesi
  • Paras suuvesi herkille hampaille: CloSYS Sensitive Mouthwash
  • Paras pahanhajuiseen hengitykseen: suuvesi ja suun hengityshoito

Lisää suuvesisuosituksia saat osoitteesta Healthline.com tai kysy hammaslääkäriltäsi parasta vaihtoehtoa.

Kuinka käyttää suuvettä oikein

Suuvesi on tehokkain, kun käytät sitä harjauksen ja hammaslangan käytön jälkeen. Tässä on vaiheet, jotka sinun on suoritettava saadaksesi suurimman hyödyn suuvedestäsi.

Vaihe 1: Harjaa hampaasi.

Ennen kuin käytät suuvettä, muista harjata ja käyttää hammaslankaa. Jos käytät fluorihammastahnaa, odota ennen suuveden käyttöä välittömän seurannan sijaan. Suuvesi voi poistaa fluorin hammastahnasta.

Vaihe 2: levitä suuvesi.

Kaada suuvesi kanteen tai käytä muovista mittakuppia. Mittaa nesteen määrä etiketissä olevan ohjeen mukaan. Useimpiin suuvettä varten käytät kolmesta viiteen teelusikallista.

Vaihe 3: Huuhtele ja huuhtele.

Laita suuvesi suuhusi ja ravista sitä vähintään 30 sekuntia. Älä osta sitä.

Vaihe 4: Sylje suuvesi ulos.

Ravistettuasi suuvettä 30 sekunnin ajan, sylje se pesualtaaseen.

Toimiiko suuvesi muuhun kuin hampaiden ja ikenien puhdistamiseen? No, olemme iloisia, että kysyit. Suun puhdistamisen lisäksi suuvedelle on myös monia vaihtoehtoisia käyttötapoja. Jos sinulla on esimerkiksi alkoholipohjainen, sokeriton suuvesi, voit käyttää sitä tarvittaessa käsien desinfiointiaineena. Voit myös käyttää alkoholipohjaista suuvettä antiseptisenä aineena haavoihin ja paikallisena kutinaa lievittävänä liuoksena myrkkymurattiihottuman hoitoon.

Toinen suuveden käyttötarkoitus on puhdistaa jätehuolto sillä! Kaada vain puoli kupillista suuvettäsi jäteastiaan saadaksesi raikkaamman ja paremman tuoksuisen keittiön.

Bottom Line: Toimiiko suuvesi todella?

Vaikka suuvesi on tärkeä osa hyvää kotisuuhygieniaohjelmaa, suuveden käytön edut eivät korvaa säännöllisten hammaslääkärikäyntien tarvetta. On tärkeää, että saat ammattimaisen hampaiden puhdistuksen kuuden tai kahdentoista kuukauden välein optimaalisen suun terveyden varmistamiseksi. Hammaslääkärin vastaanotto voi auttaa ehkäisemään ja ratkaisemaan nopeasti hammasongelmia.

Oletko huolissasi hampaiden oikean hoidon taloudellisesta taakasta? Jos näin on, harkitse hammashoidon säästösuunnitelman kirjaamista. Hammashoidon säästösuunnitelmat ovat vakuutuksista riippumattomia ja toimivat säästöjäsenenä, jonka avulla saat alennuksia hammashoidoistasi. Hammashoidon säästösuunnitelmalla hammashoito on paljon edullisempaa, joten voit varmistaa, että saat tarvitsemasi hoidot, jotta hymysi pysyy terveenä tulevina vuosina.

[ad_2]

Source link

Auri Virtanen

en_USEnglish