Reikä ienrajassa ja miten parodontiittia hoidetaan

Muutokset ikenissäsi voivat olla hälyttäviä. Loppujen lopuksi terveet ikenet ovat välttämättömiä vahvoille hampaille. Monet meistä eivät kuitenkaan ymmärrä ikenien terveyttä juuri ollenkaan, ennen kuin asiat menevät pieleen.

Jos olet huomannut reiän ikenissäsi, ärsytystä tai muita epäsäännöllisyyksiä, olet todennäköisesti alkanut panikoida. Ja vaikka on hyvä olla huolissaan suun terveydestä, on parasta ymmärtää nämä muutokset, jotta voit tehdä oikeat päätökset ongelman hoitamiseksi.

Tässä viestissä vastaamme kysymyksiin, kuten “Miksi minulla on reikä ikenissäni?”, “Mitä eri iensairauksien tyyppejä (kuten parodontiitti) on?” ja “kuinka estää ikenen reikiä”, jotta saat tarvitsemaasi hoitoa. Lue lisää siitä, mikä aiheuttaa ienrajareikiä ja miten voit ratkaista ongelman, tai käytä alla olevia linkkejä siirtyäksesi eteenpäin:

Miksi minulla on reikä ikenissäni?

On eriasteista sitä, mitä voidaan pitää ikenen reiällä. Se voi viitata ikenien ja hampaiden välisiin tiloihin, jotka jättävät alla olevan kudoksen näkyviin tai avoimia haavaumia ikenissä.

Reiät ikenissä ovat yleensä sivuvaikutus iensairaus. Tämä johtuu siitä, että ikenille on kertynyt bakteereja ja ne ovat vähitellen alkaneet syödä kudosta. Aluksi tämä alkaa pieninä reikinä ikenen kudoksessa, mutta pahentuessaan se voi muodostaa suuremman, havaittavamman reiän, joka paljastaa ikenien alla olevat kerrokset. Hoitamattomana tätä reikää voidaan syventää, jolloin bakteerit pääsevät hampaan alla olevaan rakenteeseen.

Hampaat

On sanomattakin selvää, että jos näet reikiä ikenissäsi tai liikaa tilaa ikenien ja hampaiden välillä, on tärkeää hakeutua ammattimaiseen hammashoitoon mahdollisimman pian.

Ero ientulehduksen ja parodontiitin välillä?

Kuten mainittiin, ienreiät voivat kehittyä eriasteisesti infektion vaiheesta riippuen. Iensairauksien kaksi päätyyppiä ovat ientulehdus ja parodontiitti.

Ientulehdus on periodontiitin esiaste. Joitakin tärkeitä asioita, jotka tulee pitää mielessä ientulehduksesta, ovat:

 • Ientulehdus on iensairauksien varhaisin ja lievin vaihe.
 • Ientulehdus on palautuva.
 • Ientulehduksen pahentuessa ikenille kerääntyy bakteereja ja ne alkavat hyökätä ienkudosta vastaan.
 • Joitakin näkyviä ientulehduksen oireita ovat punoitus, arkuus ja verenvuoto hampaita harjattaessa.

Hoitamattomana ientulehdus voi muuttua parodontiittiksi, joka on paljon vakavampi tila. Jotkut parodontiitin tärkeimmät näkökohdat, jotka sinun tulee tietää, ovat:

 • Kun ientulehdus muuttuu parodontiittiksi, hampaiden väliin voi muodostua pieniä reikiä.
 • Ienissä olevat reiät voivat löysätä hampaiden ympärillä olevaa ikenikudosta, jolloin ne muuttuvat vähemmän vakaiksi.
 • Hoitamaton parodontaalinen sairaus Se etenee edelleen parodontiittiksi, mikä voi johtaa hampaiden menetykseen ja päätyy lopulta verenkiertoon, mikä lisää tiettyjen vakavien sairauksien riskiä.
 • Parodontiitti voi olla liittyy systeemisiin sairauksiin kuten diabetes ja sydänsairaudet.

Parodontaalisairauksien tyypit

Kuten edellä mainittiin, parodontaalisairauksia on kahta päätyyppiä: ientulehdus ja parodontiitti. Parodontiittia on kuitenkin useita alatyyppejä – eri tyyppien ymmärtäminen ja sen tunnistaminen on olennaista sairautesi hallinnassa. the viisi iensairauksia onko näin:

 • Ientulehdus: Parodontiittisairauden lievin muoto, jolle on ominaista havaittavissa olevat ärsytysoireet, kuten verenvuoto ja punoitus. Ientulehduksessa potilaat kärsivät yleensä vain vähäisistä vaurioista, jotka ovat yleensä palautuvia.
 • Parodontiitti: Ienkudos alkaa hajota, hampaiden ja ikenien väliin voi muodostua taskuja kudoksen vetäytyessä ja infektio pahenee.
 • Aggressiivinen parodontiitti: Kun parodontiitti pahenee ilman hoitoa, ienkudos irtoaa edelleen hampaista ja infektio voi päästä tukiluun kudokseen.
 • Krooninen parodontiitti: Kroonisessa parodontiittissa tila etenee hitaammin kuin aggressiivinen parodontiitti. Kudos kuitenkin vetäytyy, taskuja (tai reikiä ikenissä) muodostuu ja luukatoa esiintyy edelleen.
 • Nekrotisoiva parodontiitti: Tässä parodontiittimuodossa hampaat paikoillaan pitävät ikenikudoksen solut, sidekuidut ja leukaluu kuolevat. Tämä tila liittyy yleensä muihin systeemisiin sairauksiin, kuten HIV:hen.

Jos olet aiemmin miettinyt, “Voiko ientauti vaikuttaa terveyteeni?? ”Vastaus on kyllä, ja seuraukset voivat olla vakavia. Parodontiittisairauden voimistuessa se voi tunkeutua edelleen hampaiden rakenteisiin ja jopa verenkiertoon, mikä voi aiheuttaa vakavia yleisiä terveysongelmia. Siksi on tärkeää, että pidät silmällä ienterveyden muutoksia ja hakeudut hoitoon mahdollisimman pian.

Merkkejä ja oireita etsittävä

Nyt kun tiedät enemmän parodontaalisairauksien eri tyypeistä, mistä tiedät, onko sinulla sitä? Miltä iensairaus näyttää? ja siltä tuntuu Käsittelimme joitain yllä olevista oireista, mutta tässä on luettelo oireista, jotka voivat viitata iensairauksiin:

 • Punoitus
 • Turvotus
 • Herkkyys kuumille ja kylmille lämpötiloille
 • Paha maku suussa
 • Ikenet vuotavat verta harjattaessa
 • Reiät ikenissä tai ienkudoksen irtoaminen hampaista
 • Hampaiden alemmat alueet tulevat näkyviin (jota et nähnyt ennen)
 • Löysät hampaat liikkuvat paikoilleen
 • Enemmän tilaa hampaiden välissä.

Punaiset ikenet

Parodontiittisairauden hoito

Kun olet lukenut erityyppisistä parodontaalisairauksista, ahdistuneisuus on todennäköisesti lisääntynyt, mikä saa sinut ihmettelemään:parodontiitti on parannettavissa? ”. Vastaus on kyllä, ammattilaisen avulla.

Parodontiittisairauden vakavuudesta riippuen hoitovaihtoehdot voivat sisältää seuraavat:

 • Antibiootit: Jos sinulla on varhaisimmassa vaiheessa oleva ientulehdus (ientulehdus), hoito on suhteellisen helppo antaa. Lievissä tapauksissa antibiootteja voidaan määrätä ientulehduksen torjumiseksi.
 • Skaalaus ja juurihöyläys (syväpuhdistus): Hammashygienisti puhdistaa ienrajan alapuolelta hilseilyn ja juurien höyläyksen aikana. Ensinnäkin ne poistavat bakteerit ja kertymät. Sitten ne tasoittavat juuripinnat, jotta ne voivat kiinnittyä kunnolla hampaisiin. Tämä auttaa parantamaan vaurioita ja estämään uusia infektioita.
 • Taskun pienennys: Tämä on kirurginen toimenpide, joka voi olla tarpeen, jos on muodostunut suuria periodontaalisia taskuja (ikenien ja hampaiden väliin tai aukkoon). Tämän toimenpiteen aikana lääkäri taittaa ienkudoksen takaisin, poistaa bakteerit ja kiinnittää sitten ikenikudoksen uudelleen. Tämän toimenpiteen tarkoituksena on pienentää taskun syvyyttä, korjata osa parodontaalisen sairauden aiheuttamista vaurioista ja antaa ikenille kiinnittyä turvallisesti takaisin luuhun.
 • Pehmytkudossiirre: Jos ikenet ovat taantuneet voimakkaasti, voidaan tarvita pehmytkudossiirrettä peittämään paljastuneiden hampaiden juuret. Kaikkein yksinkertaisimmillaan kudos otetaan kitalaesta (tai voidaan käyttää kudospankkia) ja liitetään jäljellä olevaan ienkudokseen.
 • Luun injektio: Jos luukatoa on tapahtunut edenneen parodontiitin vuoksi, luusiirrännäinen voi olla tarpeen. Luunsiirto on samanlainen kuin pehmytkudossiirrännäinen, koska siirretty tai luovutettu luukudos asetetaan olemassa olevaan luukudokseen korvaamaan menetetty ja edistämään uuden luun regeneraatiota tai kasvua.

Kun saat virallisen diagnoosin lääkäriltäsi, hän voi suositella parasta hoitomenetelmää, joka auttaa sinua palauttamaan suun terveyden. Joissakin tapauksissa parodontologia, ienhoitoihin erikoistunutta lääkäriä, voidaan suositella invasiivisempaan iensairauksien hoitoon.

Säästä rahaa parodontaalihoidoissa

Monet ihmiset välttävät hammashoitoja pelosta, varsinkin kun on kyse iensairauksista, mutta myös raha on tärkeä tekijä, joka johtaa hoidon viivästymiseen. Mitä nopeammin hakeudut hoitoon, sen parempi iensairauksien suhteen, joten älä anna hoitokustannusten viedä sinua hampaiden tuhoon. Jos olet vakuuttamaton tai vakuutussuunnitelmasi ei kata kaikkea parodontaalihoitoasi, voit hyötyä a hammashoidon säästösuunnitelma.

Hammashoidon säästösuunnitelma on jäsenyys, jonka avulla voit säästää rahaa hoidossasi, jotta voit ratkaista ongelmat ennemmin tai myöhemmin. Esimerkiksi, jäsenten keskimääräiset säästöt skaalaus- ja juurihöyläyshoidoista 65% alennus.

Kuinka ehkäistä ien reikiä ja iensairauksia

Voit estää ikenen reikiä ja iensairauksia useilla yksinkertaisilla toimenpiteillä, mukaan lukien:

 • Harjoittelee hyvin hammaslääkärin tottumukset: Hampaat tulee harjata ja hammaslankaa vähintään kahdesti päivässä, ellei jokaisen aterian jälkeen. Tämä johtuu siitä, että ruoka voi tarttua hampaisiin, jolloin muodostuu plakkia ja bakteerit voivat kasvaa. Harjaamalla hampaat jokaisen aterian jälkeen minimoit bakteerien lisääntymisriskin suussa ja autat estämään reikien muodostumista. Sinun tulee myös käyttää hammaslankaa joka päivä poistaaksesi pienimmät hiukkaset ja päästäksesi paikkoihin, joihin hammasharjasi ei pääse.
 • Käytä oikeita suuhygieniatuotteita: Kaikkia suuhygieniatuotteita ei ole luotu tasavertaisina. Iensairauksien ja ientulehduksen reikien muodostumisen estämiseksi sinun tulee tutkia hammastahnan hyötyjä ikenille, paras apteekkihammasharjaja tehokkain hammaslanka. Parhaiden suuhygieniatuotteiden käyttäminen on välttämätöntä, jotta suusta voidaan poistaa mahdollisimman paljon bakteereita ja estää niiden kerääntyminen.
 • Kääntyvä ammattilainen hampaiden puhdistus kahdesti vuodessa: Kahdesti vuodessa suoritettavan hampaiden puhdistuksen aikana hygienisti poistaa hampaihisi tarttuvan plakin ja hammaskiven erikoistyökaluilla ja ryhtyy muihin toimenpiteisiin puhdistaakseen perusteellisesti tavalla, jota et voi tehdä kotona. Hampaiden puhdistuksen yleinen peukalosääntö on kaksi kertaa vuodessa. Jotkut ihmiset saattavat kuitenkin tarvita niitä useammin tai harvemmin riippuen muista näkökohdista, jotka voivat vaikuttaa heidän suun terveyteensä.

Hakeudu ienhoitoon mahdollisimman pian

Säilytys terveet ikenet se on yksi avaimista, jotta hymysi näyttää ja tuntuu paremmalta. Vaikka ienreikien ja muiden ienongelmien käsitteleminen voi olla pelottavaa, sinun on parasta hakeutua hoitoon heti, kun huomaat muutoksia. Älä anna rahan olla tärkein tekijä tielläsi. Kanssa hammashoidon säästösuunnitelma, voit alentaa hoitosi kustannuksia ja saada tarvitsemasi ikenet ennen kuin tilasi pahenee.

Auri Virtanen

en_USEnglish