Mitä tulee suun terveyteen, voi olla vaikea ymmärtää, minkä lääkäreiden luona käyt minkäkin toimenpiteen takia. Vaikka voit käydä tavallisella hammaslääkärilläsi puhdistuksia, kruunuja ja muita rutiinitoimenpiteitä varten, jotkin hammashoitotyöt vaativat asiantuntijan, kuten oikomislääkärin, huomion.
Yleensä kun ajattelet oikomislääkäriä, ajattelet hammasraudat. Toisin sanoen osa kuin he tekevät, mutta ne suorittavat myös monia muita hoitoja, kuten leuan uudelleenasennon ja niitä, jotka auttavat korjaamaan peukalon imemisongelmia.
Tämän oppaan avulla saat lisätietoja oikomislääkärien suorittamista toimenpiteistä ja siitä, milloin saatat joutua vierailemaan heidän luonaan. Vastaamme kysymyksiin, kuten “mitä oikomislääkäri tekee?” Selitämme eron hammaslääkärin ja oikomislääkärin välillä ja kuinka säästää rahaa oikomishoidossa.
Mitä oikomislääkäri tekee?
Usko tai älä, oikomislääkärin työ ei ole pelkkää kosmeettista. Oikomislääkärin työ on erittäin käytännöllistä, sillä se parantaa monien potilaiden elämänlaatua ja ehkäisee vakavampia ongelmia tulevaisuudessa korjaamalla hampaiden epätasaisuudet varhaisessa vaiheessa.
Mikä on oikomislääkäri? Oikomislääkärin määrittelee kaksi näkökohtaa: mitä sairauksia hän hoitaa ja mitä toimenpiteitä hän suorittaa. American Orthodontic Associationin mukaan oikomislääkärit ovat lääkäreitä, jotka “diagnosoivat, ehkäisevät, sieppaavat ja hoitavat hampaiden ja kasvojen epäsäännöllisyyksiä”.
Oikomislääkärit suorittavat toimenpiteitä sairauksien korjaamiseksi, kuten:
- Ylipuree
- Puree
- Liikakansoitus
- Ristipuremat
- Avoimet puremat
- Suuret hampaiden välit
- TMJ-häiriöt
- Sormen tai pullon imemisen aiheuttama kohdistusvirhe
Jotkut oikomishoidon yleisimmistä hoidoista ovat:
- Aaltosulkeet (perinteiset metallihousut, lingual housunkannattimet jne.)
- Kirkkaat tasauslaitteet (kuten Invisalign®)
- Pitimet
- Palatalin laajentajat
- Lasit leuan kohdistamiseen
Oikomishoidot vs. hammaslääkärit
Sekä oikomislääkärit että hammaslääkärit auttavat huolehtimaan suun terveydestä, mutta siihen heidän toimintojensa yhtäläisyydet päättyvät. Tässä on joitain merkittävimmistä tavoista, joilla oikomislääkärit ja hammaslääkärit eroavat toisistaan:
- Huomio: Hammaslääkärit käsittelevät hampaisiin ja ikeniin liittyviä yleisiä suun terveysongelmia, kuten reikiintymiä, vaurioita ja kosmeettisia ongelmia, kun taas oikomislääkärit ovat erikoistuneet hampaiden ja leuan asennon eli tukoksen hoitoon.
- Hoitotyypit: Hammaslääkärit suorittavat toimenpiteitä, jotka tunnetaan yleisesti yleishammashoidoksi, kuten kruunuja, proteeseja, poistoja ja juurikanavia, sekä joitain kosmeettisia hammashoitoja, kuten liimaus ja hampaiden valkaisu. Colgaten mukaan oikomislääkärit suorittavat toimenpiteitä, jotka on suunniteltu parantamaan hampaiden ja leuan kohdistusta, kuten hammasraudat, leuan uudelleensuuntaaminen ja kitalaen laajennus.
- Koulutus/koulutus: Molemmat tieteenalat vaativat kandidaatin tutkinnon ja 4 vuoden hammaslääkärikoulun. Koska oikomishoito on hammaslääketieteen erikoisala, viimeiset kaksi vuotta keskitytään tämän alan koulutukseen. Koulun jälkeen hammaslääkärit ja oikomislääkärit käyvät läpi kokeita ja osallistuvat residenssiohjelmiin ennen itsenäistä harjoittelua. Oikomishoidoilla on myös oltava US National Board of Orthodontics -sertifikaatti, joka sallii oikomishoidon harjoittamisen Yhdysvalloissa ja edellyttää, että oikomislääkärit pysyvät ajan tasalla hammaslääketieteen alallaan uusimmasta kehityksestä.
Oikomislääkärit ja hammaslääkärit voivat työskennellä yhdessä auttaakseen sinua saavuttamaan terveen hymyn, jossa voit tuntea olosi luottavaiseksi.
Milloin kannattaa hakeutua oikomislääkärille?
Jos sinulla on hampaiden asennosta johtuvia ongelmia, kuten puhehäiriöitä, epämukavuutta tms., tai et ole tyytyväinen hymysi linjaan, sinun on todennäköisesti otettava yhteyttä oikomislääkäriin. Yleensä käyt ensin päähammaslääkärilläsi, joka suorittaa tutkimuksen ja antaa ammattimaisen suosituksen suun terveydentilan ja ongelman perusteella, johon haluat puuttua. Sitten hammaslääkärisi ohjaisi sinut oikomislääkärille, jos hän olisi oikea asiantuntija antamaan sinulle etsimäsi hoidon.
Mitä sinun pitäisi odottaa käydessäsi oikomislääkärillä?
Ensin käyt oikomislääkärin konsultaatiolla hoitosi tavoitteista. Tässä vaiheessa he voivat vastata kaikkiin kysymyksiin, joita sinulla voi olla hoitovaihtoehdoista, tilastasi jne. Konsultoinnin aikana he myös tarkistavat lääketieteellisen ja hammaslääketieteellisen historiasi ja suorittavat kokeen, joka sisältää todennäköisesti röntgenkuvat ja kipsin luomisen. tai vaikutelman puremastasi. Muotin avulla luodaan sitten housunkannattimet, jotka sopivat tiukasti ja turvallisesti suuhusi. Kun olet sopinut hoitosuunnitelmastasi, sovit maksusta ja he aloittavat prosessin.
Jos saat hammasraudat, langat ja kiinnikkeet kiinnitetään hampaiden etuosaan hammasliimalla ensimmäisellä tapaamisellasi. Oikomishoidot kestävät yleensä useita kuukausia tai jopa vuosia, joten oikomislääkärisi suunnittelee tulevat käynnit tehdäkseen tarvittavat säädöt housuihin ja varmistaakseen, että noudatat heidän suosituksiaan.
Kun hampaasi ovat siirtyneet lopulliseen asentoonsa, oikomislääkärisi määrää pidättimen, joka auttaa pitämään hampaasi paikoillaan. Kiinnikettä käytetään yleensä joka päivä aluksi, mutta sitä voidaan käyttää harvemmin ajan myötä. Saatat silti tarvita satunnaisia seurantakäyntejä hoidostasi riippuen.
Kuinka löytää hyvä oikomislääkäri
Oikomislääkärin valinta ei ole kevyt päätös. Kuten minkä tahansa muun terveydenhuollon tarjoajan kanssa, sinun on varmistettava, että he ovat luotettavia ja hyviä siinä, mitä he tekevät. Tässä on joitain asioita, joita sinun on tehtävä etsiessäsi oikomislääkäriä, jotta löydät ammattitaitoisen ja hyvin istuvan henkilön:
- Pyydä suosituksia ystäviltä tai perheeltä.
- Lue online-arvostelut
- Varmista, että ne ovat vakuutuksesi kattamia
- Vieraile heidän verkkosivustollaan ja katso, onko heillä sertifikaatteja, erikoisnimikkeitä tai palkintoja
Kun otat aikaa oikomislääkärisi tutkimiseen etukäteen, voit antaa mielenrauhan, että olet hyvissä käsissä.
Huomaa, että ensimmäisen konsultaatiokäyntisi jälkeen saatat myös päättää, ettet ole tyytyväinen niihin ja etsiä toisen oikomislääkärin.
Kuinka säästää oikomislääkärissä
Aaltosuojaimet maksavat paljon rahaa, mikä estää ihmisiä hankkimasta niitä, vaikka he todella tarvitsisivat niitä. Aikuisten hammasraudat voivat olla erityisen kalliita, eivätkä monet hammashoitosuunnitelmat auta 17 tai 18 ikävuoden jälkeen.
Vaikka sinulla olisi vakuutus, oikomishoitoasi ei välttämättä kateta, varsinkin jos suun terveyteen ei vaikuta se, mitä yrität korjata. Kuten kosmeettisissa hammashoidoissa, kosmeettiset hammasraudat eivät yleensä kuulu vakuutuksen piiriin.
Onneksi on muitakin tapoja säästää tukkikustannuksissa, mukaan lukien:
- Maksusuunnitelmat: Joissakin tapauksissa oikomislääkärisi saattaa olla halukas työskentelemään kanssasi ja laatimaan maksusuunnitelman. Jos et pysty maksamaan oikomishoitoasi etukäteen, kysy lääkäriltäsi, onko mahdollista jakaa maksut usealle kuukaudelle.
- Alennetut hoidot: Saatat pystyä käymään hoidon murto-osalla paikallisessa hammaslääkärikoulussa. Ota selvää, onko olemassa oikomishoitoa ja tarjoavatko he alennettuja palveluja osana koulutusta.
- Pienituloiset ohjelmat: On olemassa erilaisia ohjelmia, jotka on suunniteltu auttamaan pienituloisia perheitä saamaan oikomishoitoon. Tutkimusohjelmat, kuten American Association of Orthodontists, lahjoittivat hammashoitopalveluja selvittääkseen, oletko sinä tai lapsesi kelvollinen.
- Hammashoidon säästösuunnitelmat: Hammashoidon säästösuunnitelma on jäsenyys, joka antaa sinulle pääsyn ainutlaatuisiin säästöihin hammashoitoihin.
- 1Hampaiden säästösuunnitelmat sisältävät säästöjä oikomishoidosta sekä lapsille että aikuisille, mukaan lukien hammasraudat.
1 Hammashoidon säästösuunnitelmat hammashoitopalveluihin
1Hampaiden säästösuunnitelmien avulla voit säästää merkittävästi oikomishoidossasi, joko kosmeettisista tai suun terveydellisistä syistä. Oikomishoitoon suosittelemme Aetna Dental Access Networkin® tarjoamaa Dental Access® -suunnitelmaamme tai Preferred Plan -suunnitelmaamme, joka voi auttaa sinua säästämään enemmän asiantuntijoiden kanssa. Dental Access -sopimuksella voit säästää 15–50 % asiantuntijoiden kustannuksista ja voit säästää vielä enemmän Preferred-sopimuksella. 1 Tuhannet palveluntarjoajat hyväksyvät hammashoidon säästösuunnitelmat valtakunnallisesti, eikä niissä ole enimmäismääriä tai omavastuita.
Riippumatta siitä, onko sinulla hammasvakuutus vai ei, voit hyödyntää jotakin hammashoidon säästösuunnitelmastamme. Voit yhdistää hammashoitosi säästösuunnitelmasi vakuutuksiisi vieläkin pienemmille oikomishoitokustannuksille.
Hanki tarvitsemasi oikomishoito
Nyt kun olemme vastanneet “mitä oikomislääkäri tekee?” Ja “mitä eroa on hammaslääkärillä ja oikomislääkärillä?”, sinulla on luultavasti parempi käsitys siitä, onko oikomislääkäri paras lääkäri auttamaan sinua hammasongelmissasi. Monille ihmisille pelko, epävarmuus ja taloudelliset rajoitteet estävät tarvitsemiensa oikomishoitojen etsimisen. Mutta kuten näet, ei ole mitään syytä lykätä hammasraudat tai muita oikomishoitoja. Oikomishoidot ovat alansa kattavasti koulutettuja, he ovat helposti tarkastettavissa ja ovat edullisia oikealla säästöstrategialla.
Ilmoittaudu hammashoidon säästösuunnitelmaan ja löydä oikomislääkäri palveluntarjoajaverkostostamme, jotta saat tarvitsemasi hoidon murto-osalla.
Keinot:
123 Hammaslääkäri | Timanttituet | H2 oikomishoito