3 asiaa, jotka sinun tulee tietää hampaiden narskuttelusta

Puristatko hampaitasi? Jos et ole varma, kysy perheeltäsi; Joskus hampaiden narskuttelu hampaita vasten voi aiheuttaa tarpeeksi ääntä pitämään ne hereillä yöllä. Saatat myös herätä kipuun leukalihaksissasi ja nivelissäsi.

Jos epäilet, että sinulla on tapana puristaa, kiristellään tai puristaa hampaitasi, se kannattaa tarkistaa. Tässä on 3 asiaa, jotka sinun tulee tietää tästä oudosta tavasta.

Hampaiden narskuttelu on yleisempää lapsilla. Lapset narskuttelevat hampaitaan todennäköisemmin kuin aikuiset nukkuessaan, minkä uskotaan johtuvan heidän kehittyvästä nielemismekanismistaan, mutta yleensä he kasvavat sen yli ilman pitkäaikaisia ​​vaikutuksia. Aikuiset, joilla on tapana, näyttävät narskuttavan hampaitaan eri syistä, joista yksi tärkeimmistä on vastaus korkeaan stressiin. Tupakka voi olla toinen tekijä: käyttäjät narskuttelevat hampaitaan kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut. Aikuisten hampaiden narskutteluun voi liittyä myös runsasta kofeiinin käyttöä, laittomien huumeiden käyttöä tai Parkinsonin tautia, joka heikentää aivojen hermotoimintaa.

Uniapnea voi olla taustalla oleva syy. Luetteloon on lisättävä toinen tärkeä taustalla oleva syy: obstruktiivinen uniapnea. Kansainvälisessä tutkimuksessa tuhansilla potilailla eri maista havaittiin, että sekä korkea ahdistuneisuus tai stressi että uneen liittyvät hengityshäiriöt olivat kaksi tärkeintä aikuisten hampaiden narskuttelun riskitekijää. Uskotaan, että näiden useita kertoja yössä esiintyvien tilapäisten hengitystukkeumajaksojen aiheuttama fyysinen stressi voi laukaista hampaiden narskuttelun.

Hampaiden narskuttelu voi aiheuttaa hammasongelmia. Vaikka tottumus narskutella hampaita ei automaattisesti tarkoita, että sinulla on hammasongelmia, riskisi voi kasvaa dramaattisesti. Kroonisesta luonteestaan ​​johtuen hampaiden narskuttelu voi johtaa liialliseen hampaiden kulumiseen, hammashoidon vaurioitumiseen tai leuan nivelten toimintahäiriöihin. Joissakin ääritapauksissa se voi johtaa hampaan rikkoutumiseen.

Jos narskuttelet hampaitasi, hammaslääkärisi voi auttaa sinua luomalla mukautetun purennasuojan, joka voi vähentää purentavoimia käytön aikana. Voit myös minimoida hampaiden narskuttelua lopettamalla tupakoinnin ja muut elämäntapamuutokset tai hallitsemalla paremmin stressinhallintaa. Ja jos sinulla on myös diagnosoitu obstruktiivinen uniapnea, tämän sairauden hoidon saaminen ei ainoastaan ​​paranna yleistä terveyttäsi, vaan se voi myös auttaa lopettamaan tapasi narskutella hampaitasi.

Jos haluat lisätietoja bruksismista, ota yhteyttä tai varaa aika konsultaatioon. Voit myös oppia lisää tästä aiheesta lukemalla Rakas lääkäri lehtiartikkeli “Hampaiden narskuttelu: syitä ja hoitoja mahdollisesti huolestuttavaan käyttäytymiseen”.

Auri Virtanen

Leave A Reply

en_USEnglish